Фаянс и теракот

Гранитогреса, фаянса и теракотата се различават по материала и технологията, по която се произвеждат. Това определя,както техните качества, така и тяхното приложение.Фаянсът са керамични плочки, които се използват за облицоване на стени. Предлагат се в разнообразни форми и цветове, могат да бъдат матирани или гланцирани.Теракотата са керамични плочки с висока устойчивост към въздействие на абразивни вещества.Използва се предимно за банята, но и в други помещения с ниска натовареност, като хола и кухнята. Обикновеният теракот има средна абсорбация на вода, което значи, че ако се използва навън, има голяма вероятност при ниски температури водата да замръзне и да доведе до напукване на плочката.Гранитогресът съчетава в състава си глина и шперплат. Преминава високотермична обработка, благодарение на която е много по-устойчив на студ и влага. Не абсорбира вода и се отличава със здравина и издръжливост. Поддържа се сравнително лесно и е подх одящ за по-натоварени помещения в дома или за външни подови настилки.      

Поставяне на фаянс и теракот  

Задължително първо се премахват старите плочки, ако има такива. Премахването на стария теракот и фаянс се осъществява най-често чрез разбираване с чук и шило или направо с машина като хилти и канго. Плочките и залепващият материал трябва да се отстранят напълно както при панелните стени и подове така и при тухлени, за да може да се подготви основата перфектно. Основата, трябва да е напълно гладка и твърда, като при нужда може да се постави циментова замазка за изравняване.

фаянс5 (Copy)

Лепенето на плочки обикновено започва от втория ред, защото подът най-често се прави под наклон. Взима се разстоянието на една плочка от пода и се обикаля цялата баня с мастари – по този начин се подвежда началото.Следи се за перфектна нивелация по хоризонтала и вертикала. Лепилото се слага на гребен. Плочките се режат с професинална машина. С флекс се изрязва там, където е невъзможно с машината. При рязане с флекс се получават наранявания по плочката, дори когато дискът е добър, което налага използването на флекса само при необходимост.

След като стените без първия ред са налепени с плочки, може да се започне подът.Лепенето на плочки по пода започва от сифона. Взимат се четири плочки и върху тях се поставя капакът на сифона, като се следи да има наклон към сифона от четирите страни. Първият ред плочки по стените се лепи накрая.

фаянс2 (Copy)

Когато плочките са готови, остава фугирането.Запълването на фугите трябва да се направи внимателно. Фугата се нанася с гумена шпакла за фугиране или маламашка, предназначена за тази цел. Още преди да е засъхнала, фугата се почиства с влажна гъба или влажен парцал, като се работи внимателно и фугите се оформят добре.

Съвети

1. Купете приблизително 10-15% повече от предварително предвиденото количество плочки. Тъй като при полагането на фаянса и теракота се случва майсторите да счупят или одраскат някоя плочка, след което тя трябва да се подмени, а и не е лошо да имате резевни и евентуално за бъдещи ремонтни дейности.                                                                                                                                                                                                                       

2. При купуване на плочките се уверете, че те са от една партида.  Всички плочки, без значение фаянс, теракот или гранитогрес, се произвеждат на партиди, които се различават една от друга. Основните разлики между партидите са в цвета – разнотоние, и в размерите – калибри. Поради тези две причини е много важно при закупуване на плочките да погледнете маркировката на кашона. Всеки производител обозначава по един или друг начин тоналността, размера и дата на производство на продукта си, с което Вие обезателно трябва да се съобразите, за да избегнете неприятен и нежелан краен резултат.

3. Предварително е добре да сте подменили подовия сифон и тръбите, тъй като те са много често основната причина за повторно къртене.

4. При поставянето на плочките трябва задължително да се оставят около 1-5 мм фуги, за да може при евентуално слягане на сградата да не се напука фаянса и теракота.