Подове

Ламиниран паркет
laminat (Copy)

Ламинатът се дели на три основни вида материали – ПДЧ, МДФ и HDF.Ламинат от пресовани дървесни частици (ПДЧ) е най-евтиният вариант, който обаче не е толкова устойчив, като останалите видове материали.От своя страна ламинат от дървесни частици със средна плътност (МДФ), е подходящ вариант за помещения с по-интензивен трафик.За стаите с най-голямо натоварване се препоръчва ламинат от дървесни частици с висока плътност (HDF), заради голямата му здравина и дълготрайност. Ламинатът се дели на различни класове според своята износоустойчивост и издръжливост на удар.Препоръчва се за помещенията с по-голям трафик (дневната и коридора) да заложите на ламинат АС2 (клас 22) или АС3 (клас 23).За спалнята е добре да заложите на по-икономичен вариант, като например АС1 (клас 21).За офиси и други помещения в обществени сгради вариантите са АС4 (клас 31), АС5 (клас 32 и 33), в зависимост от това дали натоварването е ниско, средно или високо. Ламинатите се различават и по начинът им на монтиране.Единият вариант е ламинат, който се залепва със специално лепило.Друг тип монтаж е ламинатът с т.нар. „клик“ система, който се сглобява без да е необходимо залепяне на отделните части.Монтирането на отделните дъски винаги се прави по дължина спрямо дневната светлина. Така помещението изглежда по просторно и светло, а обстановката в него по-гостоприемна.

Двоен (повдигнат) под
povdignat pod 0

Повдигнатите подове са изключително подходящо решение за бърз и качествен монтаж на подове в индустриални зони, бизнес сгради, административни сгради, хотели, компютърни зали и т.н.Двойните подове са добър звуко и топло изолатор и се използват, когато е необходимо да се създаде празен обем под пода, за полагане на всякакви видове сградни инсталации, с цел гъвкавост и лесно обслужване.Двойните подове се състоят от повдигнати крачета, панели и стрингери.Подовите панели се полагат свободно и могат да бъдат повдигани при необходимост. Стандартът за подов панел е квадрат с размери 600х600мм, но при необходимост могат да се произведат и нестандартни панели, 600х1200 мм и др. Те могат да бъдат с различна дебелина, в зависимост от изискванията за натоварване.Панелите се полагат върху крачетата,които могат да се регулират по височина за постигане на идеално равна повърхност на завършения и монтиран двоен под. Височината на дойния под може да варира от 80 мм. до 1250 мм. в зависимост от техническите изисквания на обекта. Крачетата обикновенно се лепят за бетона с помощта на специални строителни лепила. При изисквания за по голямо натоварване се монтират допълнителни крачета за подсилване на пода.Стрингерите се монтират в четирите края на всяко краче, за повишаване на товароносимоста на панелите или за по-добра вертикална стабилност на подовата система.Двойният под позволява на практика безкрайни комбинации от финишни настилки и типове материали

Двойният под предлага редица предимства:
*Бърз, лесен монтаж и обслужване 
*Практичност – свободен достъп до системите за комуникация в сградата – лесен монтаж, ремонт, инспектиране и обслужване на прокараните кабелни и тръбни системи.
*Гъвкавост – бързо пренареждане и реорганизация на интериора в помещението, свързано с промяна на неговите функции, модернизация или реконструкция.
*Икономия на време при обслужване на технологичното оборудване и системи, разположени под пода, а също и при подмяна на покритието.
* Голямо разнообразие от материали за финишен слой на плочите – практически всички видове повдигнати подови покрития.

Сух под

Изграждането на сух под е чудесна алтернатива на подовата замаска. Намира приложение при ремонт на стари дъсчени подове, при ремонт на подове с гредоред или за изравняване на нивата между две различни помещения.Системата за сух под се състои от няколко стъпки.Първата стъпка е нивелиране на грубият под.Това става чрез сухи посипки или ОСБ плоскост върху скара от летви.След нивелацията може да се постави каменна вата с голяма плътност за допълнителна изолация.Следващата стъпка е полагането на два слоя гипсфазерни плоскости.След фугирането на гипсфазерът,подът вече е готов за финишните покрития.
Сухият под предлага редица предимства: 

*Бърз и лесен монтаж 

*Практичност-подходящи са за подово отопление,удобни са за полагане на различни инсталации

*Ниско тегло